logo
patkany csotikep bee

Rágcsálóirtás RovarirtásRepülő rovarok irtása

csotany
poloska
darazs
mouse
rat
rat

Veszélyforrások!

Élelmiszerlátogató, rejtett életmódú kártevo rovarok:

• Csótányok

Jellemzoik: Lapított testu, ovális körvonalú rovarok. Táplálékukat a csápokon lévo szaglószerveik segítségével találják meg. Az ember közelében három faja él:

Német csótány (blattella germanika)

Konyhai csótány (blatta orientalis)

Amerikai csótány (periplaneta americana)

A petetokban fajtától függoen 10-50 pete van, amelybol a lárvák 8-15 hét alatt kelnek ki a lárvák. Aktivitási idejük alatt folyamatosan táplálék után kutatnak. Mindenevok, de jól turik az éhezést. A helységekben a német csótány szinte mindenhol elofordulhat, de foleg a magasabb helyeket kedveli. A másik két faj inkább a padlószinten, lefolyókban, csatornákban tartozkodik.

Terjedésük döntoen passzívan történik. A kifejlett egyed vagy annak petéi az élelmiszerrel, csomagolóanyagokkal kerülhet be az adott területre. Épületen belül mind vízszintes, mind függoleges irányban terjedhet.

Közegészségügyi szempontokat figyelembe véve, nem véletlen, hogy az egészségügyi törvény eloírja a csótányok elleni védekezést minden olyan intézményben és ipari egységben, ahol a csótányok elszaporodása jelentos veszélyeket hordoz magában. Mivel a csótányok olyan betegségeket is hordozhatnak magukban illetve magukkal, amelyek az emberre is veszélyesek. Irtásuk, az olyan helyeken, ahol gyors elszaporodásuk feltételei megvannak, szakembert igényel. Ezért forduljon mielobb nyugodtan házi kártevoirtójához illetve egészségügyi gázmesteréhez.

Megoldás - Tartós méregmezo létesítése. A két leghatékonyabb módszer, a permetezés illetve a gélezés. Nagyobb fertozöttség esetén a permetezést ajánljuk. További információért, kérjük hívja a 06 1 268 98 24 telefonszámot!

Hangyák - (formicidae) - Kis termetu, hártyás szárnyú rovar. Fullánkja csak kevés fajnak van. Az ember környezetében leginkább a:

Fáraóhangya (Monmorium pharaonis)

Házi hangya (lasius emarginatus)

Kis fekete hangya (lasius niger)


okoz gondokat.

Fáraóhangya - Társas életuek, kisebb-nagyobb bolyokban élnek. A hímek és nostények szárnyasok, a dolgozók és a katonák tökéletlen ivarszervu nostények, mindig szárnyatlanok, de fullánkjuk vagy hangyasavtermelo mirigyük van.

Rejtett életmódot folytatnak. A helységben található hangyák legtöbbször a dolgozók. Kolóniáit az épület falában alakítja ki. Egyes esetekben, a berendezési tárgyakban, de élelmiszerben is képzodhetnek bolyok. Az épületek egyes szintjei között, a csovezetékek mentén gyorsan terjed tovább.

Házi hangya - Elsosorban a szabadban, a ház mellett a földben fészkel, de könnyen befészkeli magát korhadt farönkökbe és falrepedésekbe is. Mindenevo. A száraz meleg helyeket kedveli. A lakásokba könnyen bevándorol.

Megoldás - Olyan irtószerek felhasználása, amelyek elpusztítják nem csak a dolgozókat és a hímeket, de a királynőket is. Nagy hatásfokkal muködik a lárvák fejlodését gátló irtószer kijuttatása is.

• Legyek

- Zömök, vaskos felépítésű, rövid csápú rovarok. Kültakarójuk gyengébb, kitinjük vékonyabb. Az összetett szemek fejlettek, néha az egész fejet elfoglalják, és emellett három pontszemük is van. Az ember környezetében a házi légy (musca domestica) közegészségügyi szerepe a legfontosabb, mivel ezek találhatóak a legnagyobb példányszámban és a legtöbb helyen környezetünkben.

Vérszívók:

• Vérszívó szúnyogok


- karcsú testu, hosszú lábú, kétszárnyú, szúró-szívó szájszervű rovar. Csak nostényeik szívnak vért. A hímek virágnektárral élnek. A szúnyoglárvák vízben fejlodnek és mozgékony bábjuk is itt fejlodik tovább. Hazánkban a vérszívó szúnyogok több mint 40 faja él. A legfontosabbak közülük a malária (azaz Anopheles) szúnyog, a dalos (azaz Culex) szúnyog, és az ártéri más néven gyötro (azaz Aádes) szúnyog. Az Anopheles fajok a malária terjesztoi, a Culex fajok nem mindegyike szív vért. A legnagyobb gondot az embernek az Aádes szúnyogok körébe tartozó Mansonia és Theobaldia fajok a legvérszomjasabbak.

Megoldás - A tenyészohelyeik felszámolása. Mindenfajta vizes területen méregmezo létesítése, ahol ez lehetséges. Nagy szakértelmet és odafigyelést igényel.

• Poloska - rozsdásbarna, szárnytalan, szipókás rovar. Torán jellegzetes szagú váladékot termelo buzmirigy van. A nosténye élete folyamán (1-2 év) naponta 2-3 petét rak. A vedléshez feltétlenül vérszívásra van szüksége. Csípésük kellemetlen, viszketo. Terjedése döntoen különféle használati tárgyakkal (bútor, kép, hevero, különféle csomagokkal) történik. Központi futéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein keresztül is bekerülhet.

Megoldás - Elengedhetetlen a szakember által végzett permetezés, és tartós méregmezo létesítése. Ez elokészítést igényel. A helységben minden elemet külön le kell kezelni.

Tetvek - A nostény tetvek életük folyamán (2-4 hét) átlag 100 petét rak le. Ezeket serkéknek nevezzük. Az igen ellenálló burokkal ellátott serkét a tetu nehezen eltávolítható, cementszeru anyaggal rögzíti. Így az ivadékok száma két hónap alatt több ezerre is nohet. Fényérzékeny és gyors mozgású rovar. A fagy nem tesz kárt bennük. Különösen a 30-35 hofokot kedvelik. Az éhezést rosszul turik. Naponta 6-12 alkalommal szív vért.

Üzenet

Neve/Cégnév:•

E-mail címe:•      


Üzenet szövege:•


Kötelezően kitöltendő mezők!